Haber

Ekrem İmamoğlu hakim karşısına çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında geçtiğimiz Ocak ayında “ihaleye fesat karıştırmak” suçundan açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Dava, Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında hazırlanan iddianame, İçişleri Bakanlığı Mülki Müfettişlik raporuna dayanılarak Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı.

29 Aralık 2015 tarihinde açılan “Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Kuruluşlarına Hizmet Alımı” ihalesini kaybeden şirketin şikayeti üzerine soruşturma başlatan İçişleri Bakanlığı Mülki Müfettişliği , Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde İmamoğlu, bir rapor hazırladı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı bu rapor doğrultusunda İmamoğlu hakkında soruşturma başlattı.

İddianamede, Beylikdüzü Belediyesi’nin açtığı söz konusu ihalede iddia edildiği üzere kamu zararı oluşup oluşmadığının anlaşılması için bilirkişi raporu alındığı belirtildi.

İhaleyle ilgili olarak halkın 250 bin lirayı heba ettiği iddia edilen iddianamede, aralarında İmamoğlu’nun da bulunduğu 7 kişi “ihaleyi bozmak” suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Siyasi yasak talebi

Savcılık, İmamoğlu ve diğer sanıklar hakkında da kamuoyunda “siyasi yasak” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun “Belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakma” başlıklı 53. maddesinin uygulanmasını talep etti.

Avukatı ise İmamoğlu’nun ihale sürecinin hiçbir aşamasına müdahil olmadığını, talimat ve talimatının bulunmadığını ve imzasının bulunmadığını belirtti. Avukat Kemal Polat, belediye başkanı olarak Belediye Kanunu kararlarına göre “harcama memuru” veya “ihale memuru” değil, bir üst yönetici olarak, bir üst yönetici olarak, bir üst yönetici olarak belediye başkanı olarak. 5393 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Denetim Kanunu ve 5018 sayılı Kamu İhale Kanunu’nu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nu onaylama yetkisi olmadığını belirtmiştir. Polat, Danıştay’ın da aynı tespiti yaptığını ancak savcılığın hiçbir ayrım gözetmeksizin bu davayı açtığını söyledi.

İmamoğlu, geçtiğimiz ocak ayında kendisine açılan davaya ilişkin yaptığı açıklamada, “İhale işlemlerinde imzam dahi yok. Ayrıca İçişleri Bakanlığı kararında da hakkımda herhangi bir tespit, suçlama ve değerlendirme yapılmadı. Buna rağmen zorlama suç oluşturulmaya çalışılıyor” diyenler, “Her ne sebeple olursa olsun 2 yıldır savcılıkta bekleyen dosya bir anda davaya dönüştü. 86 milyon kişi artık bu kötülüklerin nerede planlandığını çok iyi biliyor.”

İBB Lider Danışmanı Murat Ongun, İmamoğlu hakkındaki davaya ilişkin hafta başında Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bu dava, Danıştay kararına rağmen açılmış bir siyaset dizaynı davasıdır. Yıllarca sürecek bu davalarla siyasetin dizaynına izin vermeyin.”

Aralık 2022’de İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyaset yasağı verildi.

DW,ANKA/CO,EC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu