Haber

Mağdur sevkiyatlarda yol denetimleri artırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık sevkiyatlarında yol denetimlerini artırırken, kurbanlık satış noktalarında da hizmetlerin aksamaması için çalışmalarını sürdürüyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kurban Bayramı nedeniyle yurt içinde hayvan hareketlerinde önemli bir artış yaşanırken, özellikle büyük şehirlere yüksek oranda kurbanlık sevkiyatları devam ediyor.

Kurbanlık hayvanların mevcudiyetinin yeterli olduğu belirlenirken, Bakanlığa bağlı Beslenme ve Kontrol Genel Müdürlüğü il tarım ve orman müdürlüklerine ilgili mevzuat kararları çerçevesinde kurban sevkiyatlarının yapılması için talimat gönderdi. kurallara uymak için.

Kontroller ve ulaşım süreçlerinde azami dikkat gösterilmesi gereken talimatta, il/ilçe emniyet müdürlükleri, jandarma komutanlığı ve belediye zabıtası ile yakın işbirliği ve uyum sağlanarak yol denetim ve kontrollerinin artırılmasının önemine değinildi. kurban sevkiyatlarının bayram öncesi denetlenmesi ve kontrolüne dikkat çekildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sorumluluğunda bulunan yol kenarı kontrol istasyonlarında, güvenlik güçleri ile gerekli uyum sağlanarak yol denetim ve kontrollerinin artırılması, yeni kontrol noktalarının belirlenmesi talep edildi. Gerekirse Kurban Hizmetleri Kurulu.

Öte yandan kurbanlık sevkıyatlarında daha aktif kontrol ve denetim yapılması amacıyla il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yol denetimleri için işçi görevlendirme talimatı verildi. Kurban satış yerlerinde yapılacak kontrollerin özellikle bayram öncesi dönemde ağırlaştırılması, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla gerekli iş birliği yapılması ve kurban hizmetlerinin yürütülmesinde herhangi bir aksamanın önlenmesi gerektiği de vurgulandı.

Veteriner sağlık raporu gerekli

Muayene ve muayene ekipleri tarafından hayvanların küpeleri, sevklerde bulunması gereken aşılar (sığırlarda şap aşısı, küçükbaş hayvanlarda PPR aşısı), il ortası kurban sevklerinde veteriner sağlık raporu, kurbanlıkların pasaportları sığır (kimlik belgesi), küçükbaş hayvanların taşıma belgeleri (ırk, cinsiyet, yaş). ) ve nakliyede hayvan refahı kapsamında belgelerin olup olmadığı kontrol edilir. Hayvanların kimlik bilgileri ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilir.

Bunlar eksikse yönlendirme yapılmaz ve yetkisiz yönlendirmeler için cezai işlem uygulanır.

Mağdur hizmetleri komiteleri kuruldu

Ayrıca ilgili Bakanlıkların taşra teşkilatlarının katılımıyla il/ilçe mağdur hizmetleri kurulları oluşturulmuştur. Kurban ve kesim yerlerine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından veteriner hekimler atanmıştır. Bu veteriner hekimler, belediyelerle işbirliği içinde satış alanlarına giren ve çıkan hayvanların gerekli sağlık muayenelerini ve kimlik kontrollerini yapıyor. Bu heyetlerle işbirliği içinde kurbanlık satış ve kesim yerleri belirlendi.

Kontroller, kurullarca belirlenen resmi/belediye/serbest veteriner hekim sayısı kadar resmi/belediye/serbest veteriner hekim, zabıta ve din görevlilerinden oluşan “Mağdur Kontrol ve Muayene Birimleri” tarafından yapılır.

Trakya’nın şap hastalığından korunan bir bölge olması nedeniyle aşılanmış koyun ve keçi vebası, damızlık ve besi hayvanları alınan tedbirler kapsamında Trakya’ya sevk edilememektedir. Sadece İstanbul Avrupa yakasına kurbanlık sevkiyatı, Bakanlıkça yayınlanan ilgili genelgelerde belirlenen kriterler çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. 13 Haziran itibariyle Avrupa yakası da dahil olmak üzere İstanbul’a mağdur girişleri başladı.

Mağdurlar için Tarımcebimde devrede

Vatandaşlar, Bakanlığın “TarımCebmde” taşınabilir uygulaması üzerinden küpe numaralarını girerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet, yaş, ilaç ve aşı bilgilerini sorgulayabiliyor. Uygulamayı taşınabilir cihazlarına indiren vatandaşlar, tüm kullanıcılara açık olan küpe sorgulama özelliği ile küpe numarasını girerek büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarla ilgili detaylara ve aşı bilgilerine ulaşabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu