Haber

MKE fabrikasında iş güvenliği birimi 3 ay süreyle kapatıldı

Şubat ayında yeni genel müdür atanmasının ardından Makine ve Kimya Sanayisinde (MKE) meydana gelen iki patlama, gözlerin kurumdaki iş ve işçi güvenliği süreçlerine çevrilmesine neden oldu. İş güvenliği müdürünün EYT’li olduğu için mart ayında ayrıldığı, üç aydır randevu verilmediği ve birimin kapalı kaldığı ortaya çıktı. 10 Haziran’da meydana gelen patlamadan iki gün sonra iş güvenliği birimi yeniden kurulurken, beş çalışanın yaşamını yitirdiği, başkanlığına 2017 mezunu bir mühendisin atandığı öğrenildi.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, MKE’de beş çalışanın yaşamını yitirdiği patlamanın ardından bugün dört personelin de yaralandığı bir patlama daha olması, MKE ile ilgili tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi. Yasin Akdere’nin Sayıştay’ın son yıllarda birden fazla usulsüzlük tespit ettiği Makine ve Kimya Sanayii’ndeki görevinden ayrılmasının ardından 6 Şubat’ta MKE Genel Müdürlüğü’ne SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş atandı. Geçtiğimiz yıllarda üretim süreçlerinde zaman zaman patlamaların yaşandığı MKE’de, Keleş göreve geldikten sonra son 1,5 ayda ikinci bir patlama meydana geldi.

İŞ GÜVENLİĞİ MÜDÜRÜ EYT’Lİ

İlhami Keleş’in genel müdürlüğe atanmasından yaklaşık bir ay sonra İş Güvenliği Müdürü Birol Hürtürk’ün görevinden ayrılması dikkat çekti. Hürtürk’ün EYT düzenlemesi sonrası emekliliğe hak kazandığı ve bu hakkını kullanarak kurumdan ayrıldığı öğrenildi. Ancak Hürtürk’ün gidişinin ardından bu birime uzun süre randevu alınamadı ve birim kapalı kaldı. 10 Haziran Cumartesi günü MKE’ye ait Roket ve Patlayıcı Maddeler Fabrikasında beş işçinin hayatını kaybettiği patlamadan iki gün sonra iş güvenliği birimi yeniden kuruldu.

2017 MEZUNU MÜDÜR OLARAK ATANMIŞTIR

Ancak 2017 yılında üniversiteden mezun olan Canberk Çelik iş güvenliği birim başkanlığına atanmıştır. Çelik ile birlikte iş güvenliği biriminde 4 işçi daha görevlendirildi. Bu atamalardan 1.5 ay sonra bugünün patlaması bu kez yaşandı. Kayaş’taki kapsül fabrikasında meydana gelen patlamada dört personel yaralanırken, patlamanın Ar-Ge çalışmaları sırasında fosforun patlaması ve diğer prototiplere sıçraması sonucu meydana geldiği öğrenildi.

MKE Genel Müdürü Keleş’in patlamayı MKE’nin SAHA EXPO tedarikçileri ile yaptığı toplantının yapıldığı ATO Congresium’da öğrendiği ve fabrikaya gitmek üzere toplantıyı yarı yolda bıraktığı öğrenildi. Bire bir görüşmenin Haziran ayı için planlandığı ancak 10 Haziran’daki patlamanın ardından bugüne ertelendiği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu