Haber

STEREO-A ile Eşsiz Güneş Manzaraları

Geçtiğimiz 17 yıl içinde, yalnız bir uzay aracı, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde izini sürerken ev sahibi yıldızımızın benzeri görülmemiş görüntülerini yakaladı. Güneş-Dünya İlişkileri Gözlem görevini başarıyla tamamlayan STEREO-A, gezegenin yaşam kaynağını daha yakından tanıma fırsatı sundu.

STEREO-A, Dünya’yı Güneş’in bilinmeyenleriyle tanıştırır.

NASA, STEREO-A uzay aracının fırlatıldığı 25 Ekim 2006’dan bu yana ilk kez Dünya’nın yanından geçeceğini duyurdu. Bu geçiş, yalnızca uzay aracının Dünya’ya kavuşma fırsatı değil. STEREO-A aynı zamanda diğer NASA misyonlarıyla da işbirliği yapacak. Bu, gökbilimcilere Güneş’i yeni ve heyecan verici şekillerde gözlemleme fırsatı verecek.

Güneş-Dünya İlişkileri Gözlemevi görevi başlangıçta STEREO-A ve STEREO-B adlı iki uzay aracıyla başlatıldı. . İki uzay aracı, Güneş’in ilk stereoskopik veya çoklu perspektif görüntüsünü sağladı. Bir noktada, uzay aracı yörüngelerinde birbirinden 180 derecelik bir ayrılma yaşadı. Bu, araştırmacılara Güneş’i ilk kez tam bir küre olarak görme fırsatı verdi.

NASA, Kayıp Uzay Mekiğini Aradı!

Bilim insanı Lika Guhathakurta, “Bundan önce Güneş-Dünya hattına bağlıydık. Bir seferde Güneş’in yalnızca bir tarafını görüyorduk. STEREO bu bağı bozarak bize Güneş’i üç boyutlu görme fırsatı verdi” dedi. NASA’daki STEREO programı için. ifadesini kullandı.

Ne yazık ki, 2014 yılında STEREO-B planlı bir sıfırlamanın ardından sessizliğe büründü. Sonuç olarak, STEREO-A tek başına gitmek zorunda kaldı. STEREO-A, bilgilerini NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ve NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) arasında ortak bir görev olan Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) verileriyle sentezleyecektir.

Güneş misyonları arasındaki bu işbirliği, Güneş’in birden fazla bakış açısı görüntüsü ve stereoskopik görünümü sağlayacaktır. Bu, beynimizin her bir gözden gelen görüntüleri karşılaştırması, daha uzaktaki nesneleri ayırt etmesi ve derinlik hissi yaratması için bir emsaldir. Bu üç görev tarafından toplanan veriler sayesinde, tüm dünya Güneş’in üç boyutlu bir modeliyle tanışacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu