Haber

Deprem Uzmanı Naci Görür İstanbul’da 5 İlçeyi İşaret Etti: ‘550’nin Üzerinde Aktif Deprem Var’

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da beklenen büyük Marmara depremine ait 5 ilçeye işaret etti. prof. Naci Görür, ‘İstanbul’daki binaların yüzde 10’u ağır hasar görecek. Türkiye canlı depremlerden ciddi şekilde etkilenmiştir. Yani ülkemizde 550’den fazla aktif deprem var. Türkiye’nin her yerinde sarsıntılar ve aktif depremler var” dedi.

İstanbul’da olası bir depremde hasar görmesi beklenen bina sayısı 207 bin olarak açıklandı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremin yaraları devam ederken, beklenen büyük Marmara depremi için uyarı geldi.

Kahramanmaraş depremi ve İstanbulluları her fırsatta depreme karşı uyaran deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ifadesini yeniledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sarsıntı Riski Yönetimi ve Kentsel Düzenleme Dairesi Başkanlığı ‘6306 Sayılı Kanun Kapsamında İlan Edilen Alanlar ve Yapılar İçin Veri Toplama, Etki Analizi, Değerlendirme Çalışması’veriler açıklandı.

Buna göre, İstanbul’da olası bir depremde hasar görmesi beklenen tahmini bina sayısı 207 bin olarak belirtildi. Verilere göre, binaların yüzde 30’u 1980 öncesi, yüzde 40’ı 1980-2000 yılları arasında ve yüzde 30’u 2000 yılı sonrasında inşa edildi.

En riskli binaların bulunduğu 3 ilçe Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece olarak açıklandı.

Hasar görmesi beklenen her 3 binadan biri 2000 yılından sonra inşa edildi. Avrupa yakasında hasar görmesi beklenen 207 bin binanın yüzde 95’ini oluşturan 196 bin 227 bina tespit edildi. İBB’nin İTÜ ile yaptığı çalışmada yapılaşma riskinin en yüksek olduğu 3 ilçe Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece olarak açıklandı.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür verileri değerlendirdi.

İstanbul’da yaklaşık 1 milyon 150 bin yapı olduğunu biliyoruz. Yani çok ağır hasar alacak işin kabaca yüzde 10’u bu’

prof. Naci Görür, İstanbul’daki 1 milyon 50 bin binanın yüzde 10’unun ağır hasar göreceğini belirtti. “O çalışmanın detaylarından haberim yok. Muhtemelen doğrudur. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araştırmalara göre aslında İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında depremde ağır hasar gördüğü düşünülen bina sayısının 90 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. İstanbul’da 1 milyon 150 bine yakın bina olduğunu biliyoruz. Yani bu, çok ağır hasar alacak işin kabaca yüzde 10’u. Diğer hasarları saymıyorum yani çok ağır bir çökme ve yıkılma ile karşı karşıya kalacak bina sayısı bence 90 bin. Tabii ki hafif hasar ve orta hasar alacak bina sayısı daha da fazla olacaktır.söz konusu.

‘Depremin şiddeti fazla olunca tahribat da artıyor’

prof. Naci Görür, İBB’nin çalışmalarına ilişkin olarak, “Bu doğru bir teşhis. Avrupa yakasının deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre zemin ve jeolojik oluşumlar açısından Asya yakasına göre daha fazla zarar göreceği de bir gerçektir. Bu da bize İstanbul’un bir an önce depreme dayanıklı hale gelmesi için çalışmaların başlatılması ve yürütülmesi gerektiğini gösteriyor. İBB’nin bu çalışmasına katılıyorum’söz konusu.

Görer dedi ki:

“İstanbul’da deprem olduğunda en çok dikkat ve özen gösterilecek ilçelerin ortasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt ve bu tarihi yarımada Fatih ilçeleri Zeytinburnu var. Artık sıradan değerde olan bu yerlerin darbelere dayanıklı hale getirilmesi için gerekli çalışmalara bir an önce başlanmalıdır. Bu alanlar neden daha fazla hasar alıyor?

Çünkü bu bölgede az önce de söylediğim gibi taban nispeten yeterli durumda değil. Aynı şekilde bu bölgede zeminden dolayı diyelim ki kayma, çökme, sıvılaşma olayları yaygın olabilir, bu da depremin büyük etkisini artırır. Bu şekilde depremin hasarını artıran birimlerin bulunduğu bu bölgelerde olağan sarsıntının şiddeti de artıyor. Sarsıntının şiddeti yüksek olduğunda yıkım da artar.’

‘Halkımızın depremi yaşamaması için ciddi çalışmalar ve tatbikatlar yapmak, yerin dibine inmek ve çalışmak gerekiyor’

Esenyurt Belediyesi ile çalışmaya başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Naci Görür,   ‘Esenyurt dediniz mesela Esenyurt Belediye Başkanı Esenyurt’un depreme hazırlık noktasında bizden yardım almak istiyor. Elimden geldiğince depreme nasıl hazırlanılacağı konusunda bildiğim kadarıyla tüm belediyelere ve ilçe belediyelerine tavsiyelerde bulundum. Hatta zaman zaman toplantılar yapıyorum. İşte bugünkü toplantı yine bu fikirdeydi. Önemli çalışmaların yapılması ve insanımızın sarsıntıdan zarar görmemesi için uygulamaların yapılması, yere inilmesi ve çalışmaların yapılması gerekmektedir. söz konusu.

‘550’den fazla aktif deprem var’

prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’deki diri faylarla ilgili uyarıda bulunarak, şöyle devam etti:

“Türkiye aktif depremlerle ciddi şekilde kesintiye uğradı. Yani ülkemizde 550’den fazla etkili deprem var. Türkiye’nin her yerinde depremler ve aktif depremler oluyor. Bazı bölgelerde, bu depremlerin daha şiddetli depremler üretme kapasitesi daha yüksektir. Daha büyük depremler üretebilir. Bazı yerlerde deprem üreten fayların boyutu ve sayısı az, yoğunlukları az olabilir. Örneğin Orta Anadolu’da çok fazla depremle karşılaşmayabilirsiniz.

Ama Doğu Anadolu’da depremi çok hissedebilirsiniz. Bunu Güneydoğu’da hissedebilirsiniz. Ege Bölgesi’nde daha çok deprem hareketliliği olduğunu görebilirsiniz. Ancak Kuzey Karadeniz Bölgesi’nde sarsıntılar daha az. Aktif fayların dağılımına bağlıdır. Şimdi bir yerde aktif fay varsa mutlaka depremler olur. Sarsıntılara karşı hazır olabilmek için bölgelerin, illerin ve bu fayların özellikleri dikkate alınarak sarsıntıya dayanıklı hale getirecek çalışmaların yapılması gerekmektedir.’

haber-aricak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu